Będąc w Wielkiej Brytanii nie można nie zjeść tego śniadania. W łatwy sposób można je przygotować w domu. Angielskie śniadanie jest bardzo różnorodne i sycące. Kluczowym składnikiem jest fasolka w sosie pomidorowym. Można ją łatwo kupić w większości supermarketów. Obok fasolki na talerzu powinny znaleźć się jajka sadzone, smażone pieczarki i pomidory. W angielskim śniadaniu nie brakuje także mięsa. Mogą to być małe kiełbaski, parówki lub boczek.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 8 jajek,
- Sól,
- Pieprz,
- 200g wędzonego parzonego boczku w plasterkach,
- 2 pomidory,
- 400g pieczarek,
- 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
- Ewentualnie małe kiełbaski lub parówki,
- Masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka smażymy jak jajka sadzone. Na patelni rozpuszczamy masło. Wbijamy jajka. W zależności od wielkości patelni jajka smażymy partiami. Jajka oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Patelnię przykrywamy i smażymy 2-3 minuty pod przykryciem tzn. do momentu ścięcia białka.
Fasolkę przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aby była ciepła.
Boczek smażymy na suchej patelni na rumiano. Do śniadania możemy dodatkowo podać gotowane parówki i skażone małe kiełbaski.
Pomidory kroimy w półplasterki.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle na rumiano. Oprószamy je szczyptą soli i pieprzu.
Wszystkie składniki rozdzielamy pomiędzy 4 talerze i układamy obok siebie. Od razu podajemy.
Życzę smacznego!