Angielskie śniadanie (english breakfast)

Będąc w Wielkiej Brytanii nie można nie zjeść tego śniadania. W łatwy sposób można je przygotować w domu. Angielskie śniadanie jest bardzo różnorodne i sycące. Kluczowym składnikiem jest fasolka w sosie pomidorowym. Można ją łatwo kupić w większości supermarketów. Obok fasolki na talerzu powinny znaleźć się jajka sadzone, smażone pieczarki i pomidory. W angielskim śniadaniu nie brakuje także mięsa. Mogą to być małe kiełbaski, parówki lub boczek.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 8 jajek,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 200g wędzonego parzonego boczku w plasterkach,
  • 2 pomidory,
  • 400g pieczarek,
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
  • Ewentualnie małe kiełbaski lub parówki,
  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka smażymy jak jajka sadzone. Na patelni rozpuszczamy masło. Wbijamy jajka. W zależności od wielkości patelni jajka smażymy partiami. Jajka oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Patelnię przykrywamy i smażymy 2-3 minuty pod przykryciem tzn. do momentu ścięcia białka.

Fasolkę przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aby była ciepła.

Boczek smażymy na suchej patelni na rumiano. Do śniadania możemy dodatkowo podać gotowane parówki i skażone małe kiełbaski.

Pomidory kroimy w półplasterki.

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle na rumiano. Oprószamy je szczyptą soli i pieprzu.

 Wszystkie składniki rozdzielamy pomiędzy 4 talerze i układamy obok siebie. Od razu podajemy.

Życzę smacznego!

Angielskie śniadanie (english breakfast)

Angielskie śniadanie (english breakfast)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź