Amerykańska sałatka makaronowa, a dokładniej macaroni salad, to sałatka bardzo popularna w Stanach, a szczególnie chętnie spożywana latem. To nieodłączny dodatek do dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy kanapek. Jest kremową i orzeźwiającą przystawką lubianą przez wszystkich.
Macaroni salad to podstawowa sałatka amerykańska składająca się z delikatnego makaronu mini kolanka, jajek na twardo, chrupiących warzyw (papryki, cebuli i selera naciowego) i kremowego dressingu (który powstaje z połączenia majonezu, musztardy oraz bardzo drobno posiekanych ogórków konserwowych).
TUTAJ znajdziesz propozycje na sałatki na grilla.
Sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Możemy ją także przygotować "na świeżo". Jeśli zdecydujecie się ją przygotować wcześniej to nie mieszajcie jej od razu z całym dressingiem. Makaronowe sałatki mają to do siebie, że z czasem robią się suche, bo makaron chłonie wilgoć. Dlatego tuż przed podaniem należy ją wymieszać z odrobiną odłożonego dressingu, aby prezentowała się świeżo.
Najchętniej podaję ją z mięsem z grilla. Ostatnio serwowałam ją razem z szaszłykami z kurczaka z boczkiem. Polecam ją jako sałatkę na grilla, ale także jako dodatek do innego pieczonego mięsa.
Macaroni salad to podstawowa sałatka amerykańska składająca się z delikatnego makaronu mini kolanka, jajek na twardo, chrupiących warzyw i kremowego dressingu.
Amerykańska sałatka makaronowa czyli macaroni salad
Składniki (6 porcji):
- 250g makaronu mini kolanka,
- 150g czerwonej papryki,
- 80g czerwonej cebuli,
- 50g selera naciowego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- SOS:
- 100g majonezu,
- 2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki bardzo drobno posiekanych ogórków konserwowych,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Ogórki konserwowe bardzo drobno siekamy i odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Na czas przygotowania sałatki sos chowamy do lodówki.
Makaron mini kolanka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i studzimy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w większą kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce i delikatnie mieszamy do połączenia. Doprawiamy dobrze solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
* Żeby sałatka prezentowała się apetycznie to możemy najpierw wymieszać warzywa, makaron i sos, a jajka wmieszać pod sam koniec i krótko wymieszać, aby się nie rozpadły.