Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Bakłażan to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Możemy je dusić, piec, smażyć albo grillować. Bakłażan dość szybko robi się miękki więc przygotowanie z niego potraw jest ekspresowe. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo fajne roladki, które możemy podać jako przystawkę lub przekąskę. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Ja wolę bardziej wersję na ciepło, gdy ser pleśniowy zaczyna się rozpuszczać. Nie bójcie się się połączenia brzoskwiń i sera - to jest naprawdę smaczne! Ser pleśniowy komponuje się też świetnie z gruszką. Te roladki to idealne danie dla osób na diecie. Jedną porcję możecie podać np. na drugie śniadanie.

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 i ½ bakłażana (360g),
  • 150g brzoskwiń z puszki,
  • 90g sera pleśniowego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości 5mm. Plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie grillujemy je z obu stron na patelni grillowej.

Brzoskwinie i ser kroimy w plasterki.

Na każdym plastrze bakłażana układamy porcje sera i brzoskwiń. Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami.

Przed podaniem roladki podgrzewamy na patelni, aby ser się rozpuścił. Możemy je też podawać na zimno.

Życzę smacznego 🙂


Uwaga:

1) Cała potrawa zawiera około 507kcal. W tym:

  • węglowodany – 50g,
  • białko – 24g,
  • tłuszcz – 28g,
  • błonnik – 10g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 254kcal. To danie proponuję podać na drugie śniadanie lub przekąskę.

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź