Pączki serowe z jabłkiem

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na ekspresowe do przygotowania pączki serowe, które wychodzą pulchne i okrągłe niczym z cukierni. Charakteru dodaje im cukrowa posypka. Będą idealne do niedzielnej kawki. Do każdego pączka włożyłam po kawałeczku jabłka. Przekonałam się już niejednokrotnie, że jabłko i ser to świetne połączenie np. w tych pierogach czy knedlach.

Pączki serowe z jabłkiem

Pączki serowe z jabłkiem

SKŁADNIKI:

  • 150g sera białego półtłustego,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jabłko,
  • Olej do głębokiego smażenia,
  • Cukier i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Ser twarogowy mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem. Mieszamy go z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste.

W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.

Dłonie nacieramy delikatnie olejem. Odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki wciskamy po kawałku jabłka i dokładnie zlepiamy. Gotowe kuleczki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony zaczną się same obracać na drugą stronę. Olej nie może być za gorący, bo pączki nie usmażą się w środku. Pączki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na papierowych ręcznikach. Gdy pączki przestygną obtaczamy je posypce. Na płaski talerz wysypujemy cukier, mieszamy go z odrobiną cynamonu (do smaku) i oblepiamy nim pączki turlając je. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Bardzo polecam posypkę z cukru. Oczywiście pączki można też oprószyć cukrem pudrem zamiast posypki.
Pączki serowe z jabłkiem

Pączki serowe z jabłkiem

Pączki serowe z jabłkiem

Pączki serowe z jabłkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź