Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na ekspresowe do przygotowania pączki serowe, które wychodzą pulchne i okrągłe niczym z cukierni. Charakteru dodaje im cukrowa posypka. Będą idealne do niedzielnej kawki. Do każdego pączka włożyłam po kawałeczku jabłka. Przekonałam się już niejednokrotnie, że jabłko i ser to świetne połączenie np. w tych pierogach czy knedlach.
SKŁADNIKI:
- 150g sera białego półtłustego,
- 1,5 łyżki śmietany 18%,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jabłko,
- Olej do głębokiego smażenia,
- Cukier i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Ser twarogowy mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem. Mieszamy go z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
Dłonie nacieramy delikatnie olejem. Odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki wciskamy po kawałku jabłka i dokładnie zlepiamy. Gotowe kuleczki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony zaczną się same obracać na drugą stronę. Olej nie może być za gorący, bo pączki nie usmażą się w środku. Pączki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na papierowych ręcznikach. Gdy pączki przestygną obtaczamy je posypce. Na płaski talerz wysypujemy cukier, mieszamy go z odrobiną cynamonu (do smaku) i oblepiamy nim pączki turlając je. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Bardzo polecam posypkę z cukru. Oczywiście pączki można też oprószyć cukrem pudrem zamiast posypki.