Po raz kolejny przekonuję się, że domowe lody smakują o niebo lepiej niż te sklepowe. Tymi lodami otwieram letni sezon w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Lody truskawkowe są przepyszne, delikatne w smaku, kremowe, mocno owocowe. Szybko znikają z zamrażarki więc najlepiej od razu przygotować podwójną porcję 🙂
Zobaczcie także inne przepisy na lody. Szczególnie polecam lody truskawkowe w stylu angielskim.
SKŁADNIKI :
- 375g truskawek,
- ¾ szklanki mleka,
- ¾ szklanki śmietany kremówki,
- ¾ szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- Sok z ½ cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki płuczemy osuszamy. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy sok z ½ cytryny, mieszamy.
Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył.
Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej truskawkowy mus, mieszamy do połączenia składników. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.
Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.
Uwielbiam lody – zwłaszcza z truskawkami! 🙂
Ja również 🙂
truskawkowe to moje ulubione 🙂
moje także 🙂