Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przepraszam, że wpis pojawia się dopiero dzisiaj, ale z powodu niedyspozycji nie mogłam napisać go w weekend. Zapraszam na najlepsze lody tego lata - waniliowe z truskawkowym musem i słodkimi bezami. Lody inspirowane pysznym, angielskim deserem o nazwie eton mess, którego składnikami są: śmietana kremówka, bezy i sezonowe owoce. Lody są bardzo słodkie, a tą słodycz łagodzi truskawkowy mus.
Zapraszam również na bloga na deser eton mess.
SKŁADNIKI :
- MASA WANILIOWA:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki,
- 6 żółtek,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka cukru,
- MASA TRUSKAWKOWA:
- 500g truskawek,
- 3 łyżeczki wody,
- 2 łyżeczki wódki,
- ½ szklanki cukru,
- 2/3 łyżeczki soku z cytryny
- DODATKOWO:
- 5 bez
PRZYGOTOWANIE:
MASA WANILIOWA: Do rondelka wlewamy śmietanę i 1 szklankę mleka, zagotowujemy. Żółtka ucieramy do białości z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego, pod koniec wlewamy pozostałe mleko. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, szybko mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu kilka (kilkanaście) minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Masa powinna oblepiać łyżkę i wyraźnie zgęstnieć. Masy nie zagotowujemy! Wówczas zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy folią, wówczas nie zrobi się kożuch, i studzimy. Najlepiej gotową masę waniliową odstawić na całą noc do lodówki, powinna być dobrze schłodzona.
MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki, cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Całość zagotowujemy i gotujemy kilkanaście minut aż większość wody odparuję. Truskawki blenderujemy i jeszcze chwilę gotujemy. W rondelku powinien nam pozostać gęsty mus. Należy odparować jak najwięcej wody, wówczas w lodach nie będzie kryształków lodu. Gdy otrzymamy już gęstą truskawkową zawiesinę dodajemy sok z cytryny i wódkę, mieszamy. Masę studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Masę waniliową przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji. Przygotowujemy duże naczynie. Do naczynia nakładamy, tworząc kleksy, po łyżce gotowych lodów i masy truskawkowej, całość przesypujemy pokruszonymi bezami. Ostatnią warstwą powinny być bezy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.
Życzę smacznego J
Uwaga:
1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.