Słodkie ziemniaki są coraz łatwiej dostępne na polskim rynku.Warto włączyć je do naszej diety. Zawierają w sobie dużo witamin, mają niski indeks glikemiczny. Więcej o batach napisałam TUTAJ. Frytki z batata to prościzna 🙂 Ziemniaka wystarczy obrać, pokroić w słupki, obtoczyć w przyprawach, skropić oliwą i upiec.
Pieczone bataty są pyszne i szybkie do przygotowania. Można zjeść je same lub z dipem. Jak smakują frytki z batata? Smakują trochę jak połączenie pieczonej dyni i marchewki. Są słodkie w smaku - warto więc obficie doprawić je na ostro, aby nie były mdłe. Różnią się smakiem od tradycyjnych frytek. Po upieczeniu nie są bardzo chrupiące.
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
-
1 duży batat (230g),
-
oliwa z oliwek,
-
mielona kolendra,
-
kurkuma,
-
sól,
-
pieprz,
-
słodka papryka,
-
szczypta chili w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Batata obieramy i kroimy w cienkie słupki – tak jak ziemniaki na frytki. Kawałki ziemniaka umieszczamy w większej misce, skrapiamy je oliwą z oliwek i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły pokrojone kawałki ziemniaków. Frytki rozkładamy luźno na blaszce i pieczmy około 30 minut.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Czas pieczenia może wynieść 25 minut, a może 35-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika i ziemniaka. Trzeba po prostu wyczuć ten moment, aby frytki się nie spaliły. Spalone frytki mają gorzki smak.