Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Bułeczki drożdżowe zazwyczaj piecze się same lub z kruszonką. Ale dziś chce Wam zaproponować coś zupełnie innego, bo na wierzch bułek wyłożyłam cynamonową posypkę, która po upieczeniu zrobiła się pysznie chrupiąca. Taką posypkę wykorzystałam w cieście jogurtowym z jabłkami. Cynamonowa posypka jest słodka więc idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Pierwszy raz połączyłam cynamon z rabarbarem - te dwa smaki naprawdę fajnie do siebie pasują.

TUTAJ znajdziesz więcej wypieków z cynamonem.

Ciasto na ślimaczki to jedno z moich sprawdzonych ciast do tego typu wypieków. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Myślę, że jesienią upiekę te bułeczki ponownie, ale z jabłkami. Jabłka i cynamon to przecież jedno z najlepszych połączeń smakowych.

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Więcej przepisów na drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione kwaśnym rabarbarem z chrupiącą skorupką cynamonową, a na koniec muśnięte lukrem. Wypróbuj koniecznie to połączenie.

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • CYNAMONOWA POSYPKA:
  • 2 łyżki roztopionego masła (30g),
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 300g rabarbaru,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1cm.

CYNAMONOWA POSYPKA: W miseczce umieszczamy cukier i cynamon. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do dobrego połączenia składników.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na ślimaczki

Przygotowanie ciasta drożdżowego na ślimaczki

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Przygotowanie ślimaczków z rabarbarem i cynamonem

Przygotowanie ślimaczków z rabarbarem i cynamonem

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście równomiernie wykładamy połowę pokrojonego rabarbaru zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Następnie na każdą bułeczkę wykładamy porcję cynamonowej posypki. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i cynamonem

Jeśli przygotujesz ślimaczki z rabarbarem i cynamonową skorupką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź