Coraz częściej zdarza mi się przygotować domowe pieczywo. W ten sposób umilam moim bliskim śniadania czy kolacje. Te bułeczki są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. A swój wspaniały kolor zawdzięczają marchewce.
SKŁADNIKI:
- 14g drożdży,
- 300ml letniej wody,
- 50g płatków owsianych,
- 100g marchewki,
- 450g mąki pszennej chlebowej,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1 łyżka oleju,
PRZYGOTOWANIE:
Do garnuszka wlewamy letnią wodę i wkruszamy drożdże, chwilkę mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy roztwór drożdżowy, mieszamy.
Przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je kilka minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Wówczas dodajemy marchewkę, płatki owsiane i olej i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy je ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części – po około 83g każda – z każdej części tworzymy kulkę. Bułki układamy na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie i odstawiamy jeszcze na 30 minut aż podrosną. Należy je przykryć, żeby nie obeschły. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bułeczki studzimy na kratce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto mocno się klei, ale starajmy się wsypać jak najmniej mąki, wtedy będzie delikatniejsze.
2) Jeśli nie mamy mąki chlebowej można ją zastąpić zwykłą pszenną.