Naprawdę można się oszukać! Czyż te pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami nie wyglądają jak słodkie ciasteczka? 🙂 Często w prywatnych wiadomościach prosicie mnie o pomysły na obiady bez mięsa. Dziś prezentuję Wam jeden ze smacznych pomysłów na zdrowy jarski obiad. Te ciasteczka są bardzo szybkie do przygotowania. Najlepiej kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. Świeżo ugotowana może się za bardzo kleić. Wystarczy dodać do kaszy jaglanej jajka i pokrojone warzywa, wymieszać, formować placuszki i je upiec. Ciastka jaglane podałam z sałatką z roszponki z serem feta i warzywami. Możemy podać do nich dodatkowo ulubiony sos.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
210g kaszy jaglanej (16 łyżek),
-
120g cebuli (1 duża),
-
2-3 ząbki czosnku,
-
120g papryki (1/2),
-
120g cukinii (1/2),
-
3-4 jajka,
-
3-4 łyżeczki oleju do smażenia,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 600-700ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Cebulę studzimy Cukinię i paprykę kroimy w bardzo małą kostkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy je w 2-3 turach.
Ciastka podajemy same, z ulubionym sosem lub surówką/sałatką.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli masa będzie się bardzo kleiła to dodajmy 1-2 łyżki bułki tartej.
2) Z podanych porcji wyjdzie około 24-28 ciastek. 1 porcja=6-7 ciastek.
Jedna porcja będzie zawierała około 340kcal, w tym:
- węglowodany – 89,3g,
- białko – 29,0g,
- tłuszcz – 25,3g,
- błonnik – 6,6g.
Ciastka jaglane proponuję podać na śniadanie lub lunch.