Uwielbiamy ciasto cukiniowe. Upiekłam więc owsiankę, która w smaku bardzo przypomina moje ulubione ciasto warzywne. Jest świetna na rozpoczęcie dnia!
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
-
SKŁADNIKI SUCHE:
-
2 szklanki płatków owsianych,
-
¼ szklanki brązowego cukru,
-
½ łyżeczki soli,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
-
SKŁADNIKI MOKRE:
-
1 i ¾ szklanki mleka,
-
1 duże jajko,
-
3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-
DODATKOWO:
-
1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii (nie odciskamy soku),
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki, roztrzepujemy je.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą cukinie i ponownie mieszamy.
Formę kwadratową 20x20cm lub okrągła o średnicy 22-24 cm smarujemy cienko tłuszczem (albo wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy do niej masę owsiankową. Wyrównujemy jej powierzchnię.
Owsiankę pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni..
Możemy podać ją z orzechami, żurawinami, każdą porcję możemy dodatkowo polać odrobiną mleka.
Życzę smacznego 🙂