Uwielbiam jajko w koszulce, zazwyczaj jem go ze szpinakiem, ale ostatnio zaszalałam i stwierdziłam, że zjem sobie wystawne śniadanie 🙂 Ponieważ mamy teraz post więc wykorzystałam stojącego w lodówce tuńczyka, dodałam pomidorki, sałatę i super śniadanko było gotowe w kilka chwil 🙂 Uwierzcie mi, że było pycha 🙂
Składniki:
- mieszanka sałat 75 g,
- 2 pomidory,
- tuńczyk w puszce rozdrobniony 170g,
- szczypiorek,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- sól ziołowa,
- pieprz kolorowy,
- ocet winny 3 łyżki
Przygotowanie:
Na talerzu układamy sałatę. Pomidora kroimy w cienkie plastry, układamy na sałacie, solimy i pieprzymy. Szczypiorek kroimy w kostkę. Na pomidorach układamy odsączonego tuńczyka, całość posypujemy szczypiorkiem. Następnie przygotowujemy jajko w koszulce.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę - wody wlewamy na wysokość około 15 cm, dodajemy ocet - ponownie zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do osobnej miseczki. Łyżką zagarniamy wodę tak, aby powstały okręgi, wlewamy jajko i znowu zagarniamy, aby białko owinęło żółtko.
Gotujemy 2-3 minuty. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałatce. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem i gotowe 🙂 Smacznego 🙂
W wysokim garnku zagotowujemy wodę - wody wlewamy na wysokość około 15 cm, dodajemy ocet - ponownie zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do osobnej miseczki. Łyżką zagarniamy wodę tak, aby powstały okręgi, wlewamy jajko i znowu zagarniamy, aby białko owinęło żółtko.
Gotujemy 2-3 minuty. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałatce. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem i gotowe 🙂 Smacznego 🙂