Jajko w koszulce z tuńczykiem i pomidorami

Uwielbiam jajko w koszulce, zazwyczaj jem go ze szpinakiem, ale ostatnio zaszalałam i stwierdziłam, że zjem sobie wystawne śniadanie 🙂 Ponieważ mamy teraz post więc wykorzystałam stojącego w lodówce tuńczyka, dodałam pomidorki, sałatę i super śniadanko było gotowe w kilka chwil 🙂 Uwierzcie mi, że było pycha 🙂
Składniki:
  • mieszanka sałat 75 g,
  • 2 pomidory,
  • tuńczyk w puszce rozdrobniony 170g,
  • szczypiorek,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • sól ziołowa,
  • pieprz kolorowy,
  • ocet winny 3 łyżki
Przygotowanie:
 
Na talerzu układamy sałatę. Pomidora kroimy w cienkie plastry, układamy na sałacie, solimy i pieprzymy. Szczypiorek kroimy w kostkę. Na pomidorach układamy odsączonego tuńczyka, całość posypujemy szczypiorkiem. Następnie przygotowujemy jajko w koszulce.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę - wody wlewamy na wysokość około 15 cm, dodajemy ocet - ponownie zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do osobnej miseczki. Łyżką zagarniamy wodę tak, aby powstały okręgi, wlewamy jajko i znowu zagarniamy, aby białko owinęło żółtko.
Gotujemy 2-3 minuty. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sałatce. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem i gotowe 🙂 Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź