To pomysł na niecodzienne i oryginalne śniadanie. Tak podane śniadanie prezentuje się bardzo efektownie. Możemy je zaserwować ukochanej osobie w walentynki czy np. w dniu urodzin.
Pancakes z awokado możemy podawać na słodko lub wytrawnie. Na blogu znajdziecie już takie zielone placuszki w wersji na słodko, podane z konfiturą. W wersji wytrawnej smakują świetnie podane z jajkiem. Ja podałam je z jajkiem w koszulce, ale równie dobrze sprawdzi się jajko sadzone. Do całości możemy podać jeszcze kilka plasterków smażonego boczku.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PANCAKES:
- 225g mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- 325ml mleka,
- 2 dojrzałe awokado,
- Odrobina oleju do smażenia,
- JAJKO W KOSZULCE:
- 4 jajka,
- 3 łyżki octu winnego,
- DODATKOWO:
- 200g pomidorków koktajlowych,
- Sól,
- Pieprz,
- Oliwa z oliwek,
PRZYGOTOWANIE:
PANCAKES: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Umieszczamy je w misce i rozgniatamy widelcem na puree. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Ubijamy je mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej. Stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Na koniec dodajemy awokado, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją minimalną ilością oleju. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i smażymy placki. Placki smażymy 1-2 minuty z jednej strony, odwracamy i smażymy 1-2 minuty z drugiej strony. Placki ładnie smażą się bez tłuszczu.
JAJKO W KOSZULCE: W wysokim garnku zagotowujemy wodę - wody wlewamy na wysokość około 15 cm. Gdy woda się zagotuje to dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do osobnej miseczki. Każde jajko gotujemy osobno. Łyżką zagarniamy wodę w garnku tak, aby powstały okręgi. Wlewamy jajko z miseczki i ponownie zagarniamy wodę, aby białko owinęło żółtko. Jajko gotujemy około 2-3 minuty. Wyjmujemy je ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej.
PIECZONE POMIDORKI: Umyte i osuszone pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy je solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Zapiekamy je przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu aż skórka zacznie się marszczyć i pękać).
Na czterech talerzykach układamy porcje placuszków. Na placuszki wykładamy jajko w koszulce, oprószamy je solą i pieprzem. Obok układamy gorące pomidorki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Pomidorki koktajlowe możemy też przygotować na patelni grillowej.