To moja kolejna zupa z dodatkiem fasoli. Na blogu znajdziecie m.in.:
Przy takich zupach mamy dwa rozwiązania. Możemy kupić gotową fasolę z puszki lub ugotować ją sami (uprzednio namoczoną 12 godzin wcześniej).
Dzisiejsza zupa oprócz fasoli zawiera marchewkę, pomidory i mięso mielone. Zupa jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca, a przy tym łatwa i szybka do przygotowania. Będzie idealna na chłodniejsze jesienne i zimowe dni.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 700g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 3-4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebule w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i marchewkę. Smażymy razem kilka minut aż mięso się ładnie zarumieni. Wówczas dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz oregano, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy ją 4-5 szklankami wody. Całość zagotowujemy. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (do miękkości marchewki).
Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory w puszce. Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 😉