Cynamonka jednoporcjowa to super opcja jeśli nie chcesz piec całej blachy drożdżowych bułeczek cynamonowych. Jest dużo szybsza do przygotowania, tylko z kilku składników. Co więcej, jest to przepis zdrowy, bogaty w białko. Więc świetnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie dla osób dbających o linię czy trenujących. Ciasto twarogowe jest niezwykle puszyste.
Więcej przepisów z twarogiem

Cynamonka twarogowa
Robi się ją ekspresowo, a smakuje tak pysznie! Jest puchata i słodziutka.
Cynamonka twarogowa
Składniki (1 porcja):
- CIASTO:
- 125g chudego twarogu,
- 5g ksylitolu (lub cukru),
- 1 jajko,
- 50g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- POSYPKA:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 10g ksylitolu (lub cukru(
- LUKIER:
- 10g odżywki białkowej,
- 1 łyżka mleka,
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki posypki czyli ksylitol z cynamonem i odstawiamy na bok.
W misce umieszczamy twaróg i ksylitol. Rozgniatamy chwilkę widelcem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do dobrego połączenia. Masę twarogową przekładamy za pomocą dwóch łyżeczek do żaroodpornego naczynia kwadratowego o pojemności 600ml. Naczynie można wcześniej natłuścić. Staramy się uformować za pomocą łyżeczek takie jakby kopczyki. Wierzch ciasta serowego posypujemy równomiernie posypką cynamonową. Cynamonkę pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół.
Cynamonkę wyjmujemy z piekarnika. Pozwalamy jej ostygnąć przez 5 minut. Następnie polewamy ją lukrem: mieszamy mleko i odżywkę białkową.
* Jeśli nie masz odżywki białkowej to lukier możesz przygotować po prostu z mleka
i cukru pudru albo z serka kremowego i słodzika.
** Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.
Cynamonka zawiera około 441kcal.w tym:
- węglowodany – 56g,
- białko – 43g,
- tłuszcz – 7g.
Cynamonkę proponuję podać na śniadanie lub drugie śniadanie.

Cynamonka twarogowa