To już piąty przepis na sałatkę z tuńczykiem na blogu. Do tej pory mogliście smakować sałatek z tuńczykiem:
- pomidorkami koktajlowymi i jajkiem,
- awokado i czerwoną cebulą,
- orzechami i żurawiną,
- i czosnkiem konserwowym.
Dzisiejsza sałatka to sałatka warstwowa. Oprócz tuńczyka znajdziemy w niej jajka ugotowane na twarde, kiszone ogórki, kukurydzę, żółty ser oraz pora. Jest szybka i prosta do przygotowania. Smakuje wybornie. Idealnie pasuje do pieczywa. Cała rodzinka ją uwielbia i chętnie ją przygotowujemy, bo puszkę tuńczyka zazwyczaj mamy w domowej spiżarni. Polecamy!
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub w oleju,
- 5 jajek,
- 1 por,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 puszka kukurydzy,
- 150g żółtego sera,
- 6 łyżek majonezu,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z nich sok. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki. Umieszczamy go na sicie i sparzamy. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na grubych oczkach tarki, a żółtka na małych oczkach.
Sałatkę układamy warstwami w niedużym naczyniu:
- starte białka, oprószamy je solą i pieprzem,
- 2 łyżki majonezu,
- połowa pora,
- połowa kukurydzy,
- połowa startego sera,
- 1 puszka tuńczyka,
- 2 łyżki majonezu,
- połowa kukurydzy,
- połowa startego sera,
- 1 puszka tuńczyka,
- ogórki kiszone,
- 2 łyżki majonezu,
- starte żółtka, oprószamy je solą i pieprzem,
- połowa pora.
Sałatkę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Życzę smacznego!
Moja ulubiona sałatka z czasów cukrzycy ciazowej, ja zamieniłam majonez na jogurt. Dziękuję za inspiracje 😉
A tu zdjęcie:)
Cieszę się, że smakuje 🙂