Ta sałatka to połączenie chrupiących ogórków, soczystych pomidorków koktajlowych, kremowego awokado i sera feta. A świeży dressing z sokiem z cytryny dodaje jej śródziemnomorskiego charakteru. Sałatka z cieciorką jest prosta i szybka przygotowania. Będzie idealna na lunch czy drugie śniadanie ponieważ jest bardzo sycąca. A to za sprawą cieciorki, która jest bogata w białko i błonnik. Zapewnia długie uczucie sytości. Cieciorka jest bogata w żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. To świetne warzywo dla osób dbających o swoją dietę, a także dla cukrzyków.
Sałatka dość dobrze się przechowuje. Sok z cytryny, który znajduje się w dressingu, zapobiega ciemnieniu awokado. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonego mięsa czy potraw z grilla.
Więcej przepisów na sałatki z awokado
- Sałatka ze szpinakiem i batatami
- Sałatka z kurczakiem i awokado
- Sałatka z batatami i granatem
- Sałatka z kurczakiem i boczkiem
Świeża, zdrowa i pełna białka!
Sałatka z cieciorką i awokado
Składniki:
- 400g odsączonej cieciorki z puszki,
- 300g pomidorków koktajlowych,
- 1 długi zielony ogórek,
- 120g sera feta,
- 1 awokado,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- pęczek natki pietruszki lub kolendry,
- DRESSING:
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- duża szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowujemy dressing. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy go do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy do dobrego połączenia.
Składniki dressingu możemy też umieścić w słoiczku. Wówczas należy zakręcić słoik i potrząsać energicznie przez kilka sekund, by wszystko się połączyło.
* Zamiast oliwy z oliwek można użyć także dobrej jakości oleju np. tłoczonego na zimno. Na rynku są też dostępne oliwy czosnkowe - można użyć takiej gotowej smakowej, pomijajać wówczas czosnek.
Cieciorkę odsączamy z zalewy na sicie.
* Z jednej puszki uzyskałam 240g cieciorki po odsączeniu. Potrzebne będą więc do tej sałatki niecałe dwie puszki cieciorki.
** Zamiast konserwowej można także użyć cieciorki samodzielnie ugotowanej.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Zielonego ogórka (ze skórką) kroimy w półplasterki. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Natkę siekamy.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Dodajemy dressing i mieszamy do połączenia. Nie musisz dodać całego dressingu, dodawaj go stopniowo i sprawdź smak sałatki. Smacznego!
Salatka swietnie smakuje
Cieszę się, że smakuje 😃