Zapraszam Was dzisiaj na sałatkę, której każdy kęs smakuje jak lat. Ma idealny balans pomiędzy słodyczą, kwaśnością, soczystością, z lekkim słonym akcentem. Jest przepyszna, kolorowa, i do zrobienia w góra 25 minut.
Taka owocowa sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek np. kolacja lub drugie śniadanie. Może stanowić także dodatek do pieczonego łososia w towarzystwie kaszy kuskus. Świetnie sprawdzi się także na spotkania przy grillu.
Więcej przepisów na sałatki z owocami
- Sałatka z kurczakiem, mango i awokado
- Sałatka z batatami i granatem
- Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
- Sałatka makaronowa z winogronem i kurczakiem
Wszystko w tej sałatce do siebie pasuje. Jest słodko-kwaśna, słona, orzeźwiająca, po prostu pyszna. Idealna na lato.
Sałatka z brzoskwinią i fetą
Składniki:
- 3 brzoskwinie,
- 225g pomidorków koktajlowych,
- pół małej cebulki (może być też czerwona),
- 75g sera feta,
- świeży tymianek,
- DRESSING:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta suszonego czosnku
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Odstawiamy na bok.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania sałatki.
Aby uzyskać jak najlepszy efekt pamiętajcie, aby użyć dojrzałych brzoskwiń. Powinny być miękkie i słodziutkie. Brzoskwinie kroimy na ósemki. Pomidorki kroimy na połówki. Fetę kruszymy lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobne piórka.
Składniki sałatki układamy na półmisku. Polewamy dressingiem. Oprószamy listkami tymianku. Podajemy od razu. Smacznego!