To najlepsza sałatka jajeczna z minimalną ilością składników, prosta i bardzo szybka do przygotowania. Jajka gotowane na twardo z selerem naciowym, czerwoną cebulą, ziołami, w kremowym sosie majonezowym z musztardą – pycha! Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.
Ta sałatka może być serwowana na wiele sposobów – jako przystawka, na kanapce, na toście, jako farsz do awokado, w sałacie niczym wrapy itp. Idealnie wpisze się także w wielkanocne menu.
Masz ochotę na inną sałatkę z jajkami? Wypróbuj koniecznie:
- sałatkę z awokado i kurczakiem,
- sałatkę grzybową polanę,
- sałatkę z sosem Cezar,
- sałatkę z tuńczykiem i awokado,
- sałatkę chrzanową,
- sałatkę Cobb,
- sałatkę z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym.
SKŁADNIKI:
- 8 jajek,
- 2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego,
- 3 łyżki posiekanej drobno czerwonej cebuli,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- SOS:
- 1/3 szklanki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- Szczypta soli,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego!