Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i sosem cezar

Już lada moment powitamy kalendarzową wiosnę. A wiosna kojarzy mi się głównie z sałatkami. Dziś prezentuję Wam pyszną sałatkę, którą z powodzeniem możecie zaserwować na świątecznym stole. Znajdziecie w niej chrupiącą sałatę, soczystą fasolkę szparagową i jajka. Jednak „kropką nad i” stanowi sos Cezar czyli przepyszny sos majonezowy z dodatkiem musztardy, miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. Sałatka jest szybka i prosta do przygotowania. Pięknie się prezentuję. Wszystkie składniki możemy przygotować wcześniej, a ułożyć ją w miseczkach tuż przed podaniem. Na pewno skradnie serca gości podczas wielkanocnego śniadania!

Przygotowując sos Cezar warto zwrócić uwagę na wybór majonezu. Dla mnie najlepszym majonezem od lat jest Majonez Kielecki. Ma bardzo prosty, czysty skład: olej, musztarda, woda, żółtka….i tyle J A wspólnie z mężem robiąc zakupy zwracamy uwagę przede wszystkim na dobry skład produktów. Produkowany jest według tradycyjnych receptur z najwyższej jakości składników. Warto wspomnieć, że ma już ponad 60-cio letnią tradycję produkcji! Majonez Kielecki ma kremową konsystencję i doskonały smak. Świetnie wzbogaca smak potraw. To kultowa marka na polskim rynku.

Wpis powstał przy współpracy z Majonezem Kieleckim.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100g ulubionego mixu sałat,
  • 4 jajka,
  • 200g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • Kawałek czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • SOS:
  • 4 łyżki Majonezu Kielecki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

SOS: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy ją i pozostawiamy na sitku do ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy na połówki. Kawałek czerwonej cebuli kroimy w piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Do dwóch misek wkładamy sałatę. Na sałatę wykładamy fasolkę szparagową, cebule, jajka i pomidorki. Wierzch sałatki polewamy przygotowanym sosem. Następnie sałatkę posypujemy parmezanem i oprószamy pieprzem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) W sezonie polecam użycie zamiast fasolki szparagowej pół pęczka zielonych szparagów.

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i sosem cezar

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i sosem cezar

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij