Brokuł to bardzo wdzięczne warzywo. Możemy przygotować z niego zupę. Możemy podać jako dodatek do obiadu, ale może stanowić także główny składnik obiadu. Jest także bardzo częstym składnikiem sałatek. I dziś chcę Wam zaproponować pyszną sałatkę z brokułem w roli głównej. Chrupiące orzechy i jabłka w połączeniu z brokułem oraz kremowym sosem cytrynowym dają pyszny smak. A do tego świeża marchewka i suszona żurawina. Polecam dzisiejszą sałatkę na kolację lub lunch. Można podawać ją samą, a można podać ją jako dodatek do dań mięsnych czy dań z grilla. Dajcie się zaskoczyć jej smakiem!
SKŁADNIKI:
- 350g różyczek brokułu,
- 1 marchewka,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 1 jabłko,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek,
- SOS:
- ½ szklanki majonezu,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżki cukru,
- ¼ łyżeczki soli,
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ewentualnie sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.
Orzechy prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu na rumiano. Potrwa to kilka minut. Co jakiś czas mieszamy. Po ostygnięciu orzechy z grubsza siekamy. Jabłko kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki (razem ze skórką). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. W większym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy brokuły. Zagotowujemy. Brokuły gotujemy 4 minuty na średnim ogniu bez przykrycia. Po ugotowaniu przekładamy je do zimnej wody i zostawiamy na 1 minutę. Następnie przekładamy je na sitko i pozostawiamy do obcieknięcia.
Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy sos i mieszamy. Sosu nie musimy zużyć całego, dodajemy go stopniowo. Sałatka odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Najlepsza będzie po 2h.
Życzę smacznego!