To jedna z naszych ulubionych sałatek. Robimy ją bardzo często. Czasem zdarza nam się ją robić 2 razy w tygodniu. Jest prosta do przygotowania, zawiera tylko 4 składniki i sos. A smakuję naprawdę super. Spokojnie może zastąpić obiad. Sos czosnkowy robię wcześniej i chowam go do lodówki na kilka godzin. Składniki sałatki układam na dużym talerzu lub w pudełeczkach, które zabieramy do pracy. A tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem. Jeśli chcecie ją wzbogacić dodatkowymi składnikami to myślę, że pasuje do niej jajko na twardo czy szynka lub podsmażony boczek.
SKŁADNIKI:
- 2 brokuły (po 500g każdy),
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 łyżki słonecznika (50g),
- 150g sera feta,
- SOS CZOSNKOWY:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- Szczypta cukru,
- Sól,
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Składniki sosu czosnkowego umieszczamy w naczynku i blendujemy na gładki sos. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.
Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Kukurydze odsączamy z zalewy. Słonecznika prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu na rumiano. Potrwa to kilka minut. Co jakiś czas ziarna słonecznika mieszamy.
Brokuły dzielimy na różyczki. Odcinamy twardą łodygę. W większym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy brokuły. Zagotowujemy. Brokuły gotujemy 4 minuty na średnim ogniu bez przykrycia. P[o ugotowaniu przekładamy je do zimnej wody i zostawiamy na 1 minutę. Następnie przekładamy je na sitko i pozostawiamy do obcieknięcia.
Na dużym talerzu rozkładamy różyczki brokuła. Następnie wykładamy na nie kukurydzę, fetę i ziarna słonecznika. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym tuż przed podaniem.
Życzę smacznego 🙂
Mmmmmm.. Pyszności.. Moja wygląda tak.. A sosik w lodówce się” przegryza “???
Kasiu wygląda pysznie ?