- 200 g ryżu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 pierś z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku,
- 5 plastrów ananasa,
- 60 g słonecznika łuskanego,
- 20 pieczarek konserwowych,
- górna (liściasta) część ananasa,
- majonez,
- sól,
- pieprz
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Pierś z kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni. Ananasa kroimy w kostkę wielkości piersi z kurczaka. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
W misce łączymy ryż, kurczaka, groszek, kukurydzę i ananasa. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i dodajemy do miski. Do całości dodajemy 2-3 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki konserwowe kroimy w plastry. W misce układamy sałatkę tworząc kopułę. W jednym końcu miski umieszczamy liściastą część ananasa i sałatkę obkładamy pieczarkami. Życzę smacznego 😉
Czy ananas w przepisie jest świeży czy z puszki?
Pinia ananas z puszki ?