Dzisiaj na blogu prezentuję kolejny przepis na obiad bez mięsa. Są to pyszne, chrupiące placuszki z kaszy pęczak. Takie placki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki ładnie się smażą, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos - my zdecydowaliśmy się na sos pomidorowy - i ogórek.
Zobaczcie też moje inne przepisy na jarskie obiady TUTAJ. A może macie ochotę na obiad na słodko? TUTAJ znajdziecie przepisy na słodkie obiady.
SKŁADNIKI:
-
PLACKI:
-
100g kaszy pęczak,
-
1 czerwona papryka,
-
2 łodygi selera naciowego,
-
2 jajka,
-
1 cebula,
-
5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
½ łyżeczki tymianku,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
-
SOS:
-
1 puszka pomidorów krojonych (400g),
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka oregano,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Ostra papryka,
-
cukier
PRZYGOTOWANIE:
PLACKI: Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Paprykę, seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju i studzimy. Do miski przekładamy warzywa i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy rumiane z obu stron placuszki.
SOS: Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy ją pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty. W między czasie sos doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, cukrem oraz dodajemy oregano.
Placuszki podajemy z sosem pomidorowym i ogórkiem konserwowym (lub kiszonym).
Życzę smacznego 🙂
świetna bezmięsna propozycja 🙂