Ryba po japońsku

Ta wersja ryby z pewnością może konkurować z rybą po grecku. Gwarantuję Wam, że ryba jest pyszna i na pewno będziecie ją przygotowywali częściej. Na pewno sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia, a także innych rodzinnych imprez. Ja z pewnością przygotują ją jeszcze nieraz, bo bardzo smakowała mnie i mojemu chłopakowi.
Składniki:
  • 1 kg ryby (panga, dorsz, mintaj),
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka
  • ZALEWA:
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • 2 duże cebule,
  • 1/2 litrowego słoika konserwowej papryki,
  • 1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
 
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, wodę i przyprawy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rybę kroimy na kawałki, maczamy w cieście i smażymy na oleju. Po usmażeniu rybę odsączamy na papierowych ręcznikach. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Ogórki i paprykę kroimy w paseczki długości 2-3 cm. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie. Zalewę zagotowujemy. Do zalewy dodajemy posiekane warzywa i cebulę, dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Całość studzimy.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo kawałki ryby i zalewę. Pozostawiamy do przegryzienia się na noc (im dłużej tym lepiej). Podawać ze świeżym pieczywem. Ryba smakuje świetnie na ciepło i zimno. Smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. A nożna dodać ocet jabłkowy zamiast normalnego i ogórki kiszone zamiast konserwowych?????

    • cukiereczek

      Ogórki zostawiłabym konserwowe (z kiszonymi będzie całkiem inny smak), a ocet można zamienić.

Zostaw odpowiedź