Łososia podajemy zazwyczaj z ryżem i brokułem z wody. To nasz ulubiony obiad na piątek. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Łososia wystarczy wcześniej zamarynować, a przed podaniem tylko upiec. Ryż i brokuły możemy ugotować dużo wcześniej. Wówczas przygotowanie całego obiadu zajmie nam 12 minut 🙂
SKŁADNIKI:
- 4 porcje fileta z łososia (4 x 125g),
- MARYNATA:
- ¼ soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
- 2 łyżeczki posiekanej drobno bazylii,
- Duża szczypta soli,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy ze sobą składniki marynaty. 2 łyżki marynaty możemy odłożyć do serwowania. Resztą marynaty zalewamy łososia. Odstawiamy go na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia). Łososia pieczemy około 12 minut. W połowie czasu pieczenia możemy filety odwrócić na drugą stronę.
Życzę smacznego 🙂