Ogórki curry

To jedne z moich ulubionych ogórków ze słoika. Przepis na nie dostałam dobre kilka lat temu od mojej koleżanki z akademika - Eweliny, którą serdecznie pozdrawiam 🙂 Od tego czasu co roku przygotowuję kilka słoiczków. Te ogórki można chrupać same, ale mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Gorąco polecam 🙂

Ogórki curry

Ogórki curry

SKŁADNIKI:

  • 2,5kg ogórków,
  • 5 cebul pokrojonych w plasterki,
  • 4 łyżki soli,
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 1,5 łyżeczki suszonego kopru,
  • 1,5 łyżeczki curry,

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w plastry. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.

Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Zalewę studzimy.

Do słoików wkładamy kilka plasterków cebuli, a następnie wkładamy ciasno ogórki. Słoiki zalewamy wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego!

Ogórki curry

Ogórki curry





3 komentarzy

  1. Zrobiłam i polecam 🙂 są przepyszne! mają słodkawy posmak 🙂 zrobię jeszcze dwie porcje, ale tym razem na swoją odpowiedzialność krócej będę pasteryzowała, żeby fajniej chrupały 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że ogórki smakują 😉
      Pozdrawiam,
      Kasia

  2. Zrobiłam ogórki są mega dobre . Polecam

Zostaw odpowiedź