To jedne z moich ulubionych ogórków ze słoika. Przepis na nie dostałam dobre kilka lat temu od mojej koleżanki z akademika - Eweliny, którą serdecznie pozdrawiam 🙂 Od tego czasu co roku przygotowuję kilka słoiczków. Te ogórki można chrupać same, ale mogą być również świetnym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- 2,5kg ogórków,
- 5 cebul pokrojonych w plasterki,
- 4 łyżki soli,
- ZALEWA:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 1,5 łyżeczki suszonego kopru,
- 1,5 łyżeczki curry,
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Zalewę studzimy.
Do słoików wkładamy kilka plasterków cebuli, a następnie wkładamy ciasno ogórki. Słoiki zalewamy wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego!
Zrobiłam i polecam 🙂 są przepyszne! mają słodkawy posmak 🙂 zrobię jeszcze dwie porcje, ale tym razem na swoją odpowiedzialność krócej będę pasteryzowała, żeby fajniej chrupały 🙂
Dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że ogórki smakują 😉
Pozdrawiam,
Kasia
Zrobiłam ogórki są mega dobre . Polecam