Konfitura truskawkowa

Konfiturę truskawkową przygotowuję się pod koniec sezonu truskawkowego wówczas truskawki są najsłodsze i najlepsze. To nasza ulubiona konfitura. Zajadamy się nią zimą z goframi, naleśnikami i placuszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, na kromce posmarowanej masłem 🙂

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

SKŁADNIKI:

  • 1 kg obranych truskawek,
  • 500g cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Obrane truskawki płuczemy i osuszamy. Umieszczamy je w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin, aby truskawki puściły sok. Truskawki możemy pokroić na mniejsze części lub rozgnieść tłuczkiem czy zmiksować blenderem.

Po tym czasie truskawki wstawiamy na wolny ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy tak długo aż konfitura zgęstnieje tzn. kropla konfitury upuszczona na talerz po lekkim przestygnięciu nie powinna się rozpływać. Naszą konfiturę co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła.

Gorącą konfiturę przekładamy do małych suchych słoiczków, słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy je w suchym i zimnym miejscu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

  • Do konfitury możemy dodać sok z ½ cytryny.
  • Do przygotowania konfitury możemy użyć dowolnej ilości truskawek –ważne, żeby zachować proporcje truskawek do cukru 2:1.
  • Owoce możemy rozdrobnić lub nie. Ja zazwyczaj zostawiam owoce w całości.
Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa





2 komentarzy

  1. truskawkowa jest przepyszna 🙂

    • cukiereczek

      tak, moja ulubiona 😉

Zostaw odpowiedź