Pasta jajeczna to posiekane drobno jajka wymieszane z dowolnymi składnikami. Taka pasta jest idealna na kanapkę, jako nadzienie do naleśników lub tortilli. Możemy podać ją na śniadanie, kolację lub jako imprezowa przekąska. Zobaczcie moje propozycje na pastę jajeczną:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i szynką
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 50g szynki,
- 1 i ½ łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 i ½ łyżki majonezu,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je i drobno siekamy. Szynkę kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta jajeczna z awokado
SKŁADNIKI:
- 1 awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżeczki majonezu,
- słodka i ostra papryka,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno siekamy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki pasty umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem.
Pasta jajeczna z łososiem
SKŁADNIKI:
- 400g łososia ze skórą,
- 5 jajek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2-2,5 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz,
- MARYNATA:
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1,5 łyżeczki miodu,
- 1 łyżka octu ryżowego,
PRZYGOTOWANIE:
Łososia myjemy, osuszamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, miód i ocet. Łososia polewamy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Pieczemy go około 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Do miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy aż do połączenie składników. Pastę podajemy z pieczywem.
Pasta jajeczna z makrelą
SKŁADNIKI:
- 1 wędzona makrela,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- słodka papryka,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i drobno siekamy. Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia kręgosłupa.
Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami. Do miseczki wkładamy makrelę, szczypiorek, jajka, majonez i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pastę możemy podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą.
Pasta jajeczna z mascarpone i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 8 suszonych pomidorów,
- 3 łyżki mascarpone (125g),
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżka posiekanej bardzo drobno natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w małą kostkę. Umieszczamy w miseczce wszystkie składniki, mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.