To zdecydowanie jedne z ulubionych placuszków mojego synka. Są puszyste, szybkie do przygotowania, przepyszne. Zjadamy je najczęściej same, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z frużeliną, dżemem czy owocami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 200g kefiru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 150g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz olej. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta. Zachowujemy odstępy, bo placki urosną. Placki smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Możemy smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Placki możemy podać polane syropem klonowym i roztopionym masłem, z dżemem i bitą śmietaną.
Przepyszne placuszki, dzieciaki się zajadały, zostają z nami na dłużej ❤️
Bardzo mi miło ♥️