Kiedy zostałam poproszona przez serwis gotujmy.pl o przetestowanie jednego z przepisów Gordona Ramseya wybrałam właśnie te placuszki. Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a smakują wyśmienicie. Podałam je z proponowanym przez Gordona sosem. Aczkolwiek do tych placuszków pasuje również sos czosnkowy i pomidorowy, jak do pizzy. Świetnie smakują świeże, jak i odgrzewane, gorąco polecam 🙂 Można do nich dodać dowolne składniki, na pewno spróbuję następnym razem z kurczakiem.
Składniki:
- 100g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 1 jajko,
- szczypta chili,
- 8 łyżek mleka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 papryki czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 cebule dymki,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- SOS:
- 250ml jogurtu naturalnego,
- 1-2 cebule dymki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Kukurydzę odsączamy, paprykę drobno kroimy, natkę drobno siekamy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy sos. Dymkę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos można przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas cebula przegryzie się z jogurtem i będzie jeszcze lepszy.
Gotowe placuszki podajemy z sosem.
Proponuję podać je także z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego 🙂