Placuszki z kukurydzą

Kiedy zostałam poproszona przez serwis gotujmy.pl o przetestowanie jednego z przepisów Gordona Ramseya wybrałam właśnie te placuszki. Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a smakują wyśmienicie. Podałam je z proponowanym przez Gordona sosem. Aczkolwiek do tych placuszków pasuje również sos czosnkowy i pomidorowy, jak do pizzy. Świetnie smakują świeże, jak i odgrzewane, gorąco polecam 🙂 Można do nich dodać dowolne składniki, na pewno spróbuję następnym razem z kurczakiem.
Składniki:
  • 100g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • szczypta chili,
  • 8 łyżek mleka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 cebule dymki,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • SOS:
  • 250ml jogurtu naturalnego,
  • 1-2 cebule dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
 
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Kukurydzę odsączamy, paprykę drobno kroimy, natkę drobno siekamy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.

W tym czasie przygotowujemy sos. Dymkę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos można przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas cebula przegryzie się z jogurtem i będzie jeszcze lepszy.
Gotowe placuszki podajemy z sosem.
Proponuję podać je także z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź