Zdrowe placki idealne na drugie śniadanie. Są przygotowane tylko z kilku składników: twarogu, jajek, ksylitolu i mąki owsianej (czyli płatków owsianych zmielonych w blenderze). Robi się je ekspresowo. Można pominąć ksylitol i podać je także na wytrawnie. Ja podałam je ze skyrem i owocami. A wierzch placuszków posypałam wiórkami kokosowymi. Można je podawać tak jak każde inne placki czyli z ulubioną konfiturą, dżemem, jogurtem, syropem klonowym itp. Pysznie i zdrowo, polecam!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 jajka,
- 150g twarogu półtłustego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 50g mąki owsianej,
- DO PODANIA:
- Skyr, maliny, wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przekładamy do miseczki razem z ksylitolem. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją cienką warstwą tłuszczu np. oleju. Smarujemy patelnię pędzelkiem silikonowym. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na jednego placuszka. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Podajemy ze skyrem lub jogurtem oraz świeżymi owocami np. malinami. Wierzch placków posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja placków (bez dodatków) zawiera około 278kcal. W tym:
- węglowodany – 27,5g,
- białko – 22,5g,
- tłuszcz – 10,6g,
- błonnik – 1,7g.
To danie proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.
2) Placki sprawdzą się w diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję podać je na drugie śniadanie.
A czy można w nich czymś zastąpić jajka?
Można spróbować zastąpić jajka ich wegańskimi odpowiednikami np. bananem, nasionami chia, siemieniem lnianym.