Kocham placki - czy to w zdrowszej wersji czy puchate pancakes. Moje dzieci też przejęły po mnie tą miłość i gdy pytam co im zrobić na śniadanie to najchętniej odpowiadają, że placki lub naleśniki. Placki owsiane z bananem to zdecydowanie placuszki w zdrowszej wersji. Nie mamy w nich dodatku cukru, a mimo to są delikatnie słodkie. Cała ich słodycz pochodzi z bananów. Im dojrzalszy banan tym placuszki będą słodsze. W ich składzie znajdziemy głównie pełnowartościowe płatki owsiane.
Aby je przygotować nie potrzebujesz miksera. Wszystko mieszamy widelcem w jednej misce. Ważne jest, aby płatki zalać wcześniej mlekiem, bo muszą odpowiednio zmięknąć. Ale można to spokojnie zrobić wieczorem, a rano tylko wymieszać wszystkie składniki i usmażyć placki. Placki ładnie smażą się na (dobrej) suchej patelni. Można patelnię posmarować odrobiną oleju.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, do których można wykorzystać płatki owsiane to kliknij w poniższy link. Znajdziesz tam placki i gofry owsiane, pieczywo z dodatkiem płatków owsianych, ciasteczka owsiane, koktajle, muffiny i pyszne owsianki:
CO PRZYGOTOWAĆ Z PŁATKÓW OWSIANYCH?
Lubię podawać te placki z dodatkiem jogurtu naturalnego (białko), owoców i masła orzechowego (tłuszczu). Dzięki czemu mam pełnowartościowe danie - idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. Gorąco polecam!
Więcej przepisów na placki owsiane
- Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem
- Pieczone placki z cukinii i batata
- Owsiany omlet bananowy
- Owsiany dutch baby
To placuszki bananowe w zdrowszej wersji. Nie ma w nich dodanego cukru, a węglowodany pochodzą głównie z pełnowartościowych płatków owsianych.
Placki owsiane z bananem
Składniki (20 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych (110g),
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1 łyżeczka sody (4g),
- szczypta cynamonu,
- 1 jajko,
- 2 banany (240g),
- DODATKOWO:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Mleko podgrzewamy, aby było gorące. Nie musi się zagotować. Płatki owsiane umieszczamy w misce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy. Płatki zostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia.
W miseczce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, sodę i szczyptę cynamonu. Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
*Im bardziej dojrzały banan tym placuszki będą słodsze.
W misce umieszczamy wszystkie składniki tzn.: napęczniałe płatki owsiane, rozgniecionego banana, jajko i suche składniki. Mieszamy do połączenia.
Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy ją odrobiną oleju. Nakładamy łyżkę ciasta i lekko ją rozpłaszczamy formując placuszka. 1 łyżka ciasta=1 placek. Smażymy placki na rumiano z obu stron na małym ogniu. Gdy na placku zaczną pojawiać się "bąbelki" to znak, że trzeba go odwrócić na drugą stronę. Smacznego!
*Placuszki wymagają dosłownie kilku kropel oleju do smażenia. Patelnię można posmarować olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
1 porcja czyli 5 placuszków zawiera około 284kcal.w tym:
- węglowodany – 47g,
- białko – 10g,
- tłuszcz – 5,3g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie z dodatkiem jogurtu lub skyru, z masłem orzechowym i owocami.
Moje placuszki owsiane:)
Pysznie podane 😉
Placuszki są mięciutkie i puszyste. Bez dodatku cukru, ale idealnie slodkie. Mój mały placuszkożerca je uwielbia. Super przepis!
Cieszę się bardzo, że zasmakowały 😉 A zwłaszcza najmłodszym 😏