Owsiany dutch baby z masłem orzechowym i bananem

Przedstawiam zdrowszą wersję słynnego pieczone amerykańskiego naleśnika dutch baby. Zdrowszą, bo nie ma dodatku cukru oraz zamiast mąki pszennej mamy tutaj płatki owsiane. Płatki owsiane sprawiają, że po takim śniadaniu dłużej czujemy się syci. Owsiany dutch baby niczym nie ustępuję oryginałowi. Ma chrupiące brzegi i mięciutki środek. Jego przygotowanie to 2 minuty, reszta to pieczenia. Wszystkie składniki macie na pewno w domu. Są to: płatki owsiane, mleko, jajka. Pieczony naleśnik podałam z naturalnym masłem orzechowym (bez dodatku cukru) oraz bananem. Ale tak naprawdę można go podać z dowolnymi składnikami np. dżemem i jogurtem, jogurtem i owocami, serkiem homogenizowanym i owocami. Polecam na ciepłe, zdrowe śniadanie 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • DUTCH BABY:
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka (170ml),
  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich (83g),
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta kardamonu,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki masła orzechowego (40g),
  • 1 banan,
  • 1 i ½  łyżki masła (30g),

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Wszystkie składniki na dutch baby umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 1-2 minuty, aby składniki połączą się, a płatki owsiane dobrze rozdrobnią.

Patelnię żeliwną o średnicy 25 cm nagrzewamy razem z piekarnikiem. Do patelni wykładamy 1 i ½ łyżki masła i czekamy aż się rozpuści w piekarniku. Wówczas od razu naczynie wyjmujemy i wlewamy masę naleśnikową. Naleśnika zapiekamy około 15 – 20 minut. Naleśnik będzie gotowy, gdy boki mocno się podniosą do góry, a całe ciasto się zarumieni.

Naleśnika wyjmujemy z piekarnika. Wówczas na środek wykładamy owoce i masło orzechowe. Jeśli ciepły naleśnik posmarujemy masłem orzechowym to rozpuści się ono tworząc krem orzechowy.

Gdyby całość wydała nam się mało słodka to możemy dodatkowo naleśnika polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja owsianego omletu (połowa omletu) zawiera około 637kcal. W tym:

  • węglowodany – 56g,
  • białko – 25g,
  • tłuszcz – 24,5g,
  • błonnik – 6g.

Omlet proponuję podać na śniadanie.

2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Owsiany dutch baby z masłem orzechowym i bananem

Owsiany dutch baby z masłem orzechowym i bananem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź