Placki na maślance to najczęściej przygotowywane przeze mnie placki na śniadanie. Moje dzieci je kochają. Placki są wspaniałe, puszyste i pyszne. Czasem urozmaicam je przez dodanie owoców np. borówek, jagód czy jabłek. Można zajadać się nimi samymi, a można jako dodatek podać syrop klonowy czy bitą śmietanę.
Więcej przepisów na placki z jabłkami
To nasze ulubione placuszki. Są puszyste, a przy tym z zatopionymi soczystymi kawałkami jabłek.
Placki maślankowe z jabłkiem
Składniki:
- 200g maślanki,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki cukru,
- 150g mąki pszennej (1 niepełna szklanka),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- DODATKOWO:
- olej do smażenia,
- 1 duże jabłko
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy maślankę i cukier. Mieszamy chwilkę rózgą kuchenną. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy krótko, tylko do dobrego połączenia składników. Dodajemy plasterki jabłka. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy partiami placuszki na rumiano. Smacznego!
Zrobiłam je przed chwilą dla synka, jabłka starlam na tarce, 😁 zajadał aż miło tylko z tego zamieszania że takie są pyszne zapomniałam zdjęcia ale jeszcze je zrobię 😋 pychotka jedne były z jabłkami drugie z jagodami leśnymi.
O wow super ❤️ Dobry pomysł, żeby zetrzeć jabłka 😏