Pulchne, z nutą cytrynową, mało słodkie. Słodycz placuszków regulujemy poprzez polanie ich np. syropem klonowym. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy długo miksować; wystarczy krótko wymieszać wszystkie składniki rózgą kuchenną. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Warto ich do tego zaangażować.
SKŁADNIKI:
- 75g jagód,
- 1 jajko,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 200ml mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 200g mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- Olej do smażenia,
- DO PODANIA: Syrop klonowy, syrop z agawy, miód, jogurt, jagody,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce rozkłócamy jajko. Dodajemy mleko, miód i skórkę z cytryny, mieszamy.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Ponieważ placki są bardzo puszyste, to musimy je smażyć na wolnym ogniu, aby doszły w środku.
Życzę smacznego 🙂
Cześć, ile placuszków wyjdzie z tego przepisu?
Około 15-20 sztuk ?