Budyniowe placuszki twarogowe

Budyniowe placuszki twarogowe to takie mini serniczki z patelni. Bardzo szybkie do zrobienia. Trzeba je smażyć na wolnym ogniu i delikatnie obracać. Powinny być tylko delikatnie zarumienione na złoty kolor, wówczas smakują najlepiej. Podajemy je z owocami, oprószone obficie cukrem pudrem. To przepis na pyszne śniadanie. Po takim śniadaniu będziemy długo syci. Placuszki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zapraszam także na naleśniki budyniowe.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 1 czubata łyżka mąki migdałowej,
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozgniatamy przez kilka minut widelcem.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy twaróg i cukier, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy budyń i mąkę migdałową, mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy je z dodatkiem owoców, polane syropem klonowym lub oprószone pudrem, posypane płatkami migdałów.

Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Cukier można zastąpić ksylitolem.

Budyniowe placuszki twarogowe

Budyniowe placuszki twarogowe

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij