Budyniowe placuszki twarogowe to takie mini serniczki z patelni. Bardzo szybkie do zrobienia. Trzeba je smażyć na wolnym ogniu i delikatnie obracać. Powinny być tylko delikatnie zarumienione na złoty kolor, wówczas smakują najlepiej. Podajemy je z owocami, oprószone obficie cukrem pudrem. To przepis na pyszne śniadanie. Po takim śniadaniu będziemy długo syci. Placuszki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Zapraszam także na naleśniki budyniowe.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 250g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 czubata łyżka mąki migdałowej,
- DODATKOWO:
- olej do smażenia,
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg rozgniatamy przez kilka minut widelcem.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy twaróg i cukier, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy budyń i mąkę migdałową, mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy je z dodatkiem owoców, polane syropem klonowym lub oprószone pudrem, posypane płatkami migdałów.
Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Cukier można zastąpić ksylitolem.
Pyszne placuszki, dodatek budyniu daje niesamowity smak 😊
Cieszę się, że smakują ♥️
Wczoraj robiłam z Pani przepisu placki z serka wiejskiego z bananem (świetne są!) a dzisiaj te i kolejny raz się nie zawiodłam Pani przepisem – te placuszki są mięciutkie i przepyszne!!! POLECAM :))
Bardzo mi miło ♥️ Cieszę się, że wszystko się udaje!