Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe to mięciutkie i puszyste bułeczki. Rozwałkowane kawałki ciasta smarujemy masłem cynamonowym, a następnie zwijamy w roladę. Roladę rozcinamy na pół i splatamy jej końce formując wianuszek. Bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale także pięknie się prezentują. Jest z nimi troszkę pracy, ale efekt finalny naprawdę jest jej wart. Wianuszki świetnie smakują z kubkiem gorącej herbaty czy mleka.

Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki drożdży suszonych),
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 300ml mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 80g miękkiego masła,
  • 100g cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą miękkie masło, cynamon i cukier aż do powstanie jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy na bok.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 5-6 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1 – 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 10x20cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy porcję nadzienia cynamonowego zostawiając około 1-2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady, które splatamy ze sobą. Następnie dokładnie zlepiamy końcówki formując wieniec. Wianuszki układamy na blaszkach do pieczenia. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Tak samo postępujemy z pozostałymi 9 częściami ciasta.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch wianuszków tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Wianuszki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, góra-dół.

Życzę smacznego  🙂

Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe





22 komentarzy

  1. Wianuszki przepyszne!:) polecam, świetny przepis

    • cukiereczek

      Madzik wyglądają pysznie 🙂

    • Twój komentarz

      • cukiereczek

        Piękne ❤️

  2. Wyszły idealne ??

    • cukiereczek

      Wiola pięknie się prezentują 😉

  3. Mięciutkie, pachnące bosko cynamonem, przepyszne 🙂 Jedyna wada – dosyć długo się robi, jak to drożdżowe, ale praca warta zachodu. Polecam!

    • cukiereczek

      Joanna cieszę się, że smakowały 🙂 Tak to już jest z tym drożdżowym, ale warto… 😉 Wyszły Ci pięknie!

  4. Wianuszki wyszly przepyszne 🙂 ja do swoich dorzucilam jeszcze orzechy wloskie. Polecam! 🙂

    • cukiereczek

      Aleksandra jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały!

  5. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Anna S.: “Wianuszki robiłam dziś rano i już nie ma ani jednego. Puszyste, mega pachnące cynamonem, dodałam też ciut kakao do smarowania. Przetestowane, można robić bo pycha ? ? ?””

  6. Kolejny świetny przepis. Wianuszki bardzo efektowne i nie tak mocno pracochłonne jakby się mogło wydawać. Najlepsze jeszcze ciepłe 🙂

  7. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Agata jakie piękne! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  8. Są pyszne! Szkoda że tylko 10 ?

    • cukiereczek

      Idealne 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂

  9. Przepyszne a do tego pachnie cynamonem w całym domu ,polecam ??????

    • cukiereczek

      A jakie piękne wyszły ?

  10. Wianuszki przepychota 🙂 I ciasto też super. Czy można go użyć do innych drożdżówek? 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ? Pewnie, że tak.

Zostaw odpowiedź