Bardzo często przygotowuje maślane rogaliki. Na blogu znajdziecie kilka ich wersji:
Z tego samego ciasta co rogaliki przygotowałam małe maślane bułeczki. Uwielbiam je, bo są pulchne i mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Możemy upiec je bez nadzienia lub z nadzieniem. Bułeczki ułożyłam jedna obok drugiej, aby podczas pieczenia przytuliły się do siebie. Bułeczki mają pyszny maślany smak ponieważ oprócz masła w cieście smarujemy je dodatkowo przed i po upieczeniu roztopionym masłem. Maślane bułeczki podajemy same lub z ulubioną konfiturą.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- ½ szklanki mleka,
- ¼ szklanki cukru,
- 2 małe jajka,
- 50g masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 2 i ¼ szklanki mąki,
- ¼ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- 30g roztopionego masła do smarowania bułeczek,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągłe bułeczki mniej więcej równej wielkości (około 20 bułeczek). Bułeczki układamy na blaszce w pewnej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, tzn. do zarumienienia. Jeszcze gorące bułeczki ponownie smarujemy roztopionym masłem. Następnie bułeczki całkowicie studzimy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Bułeczki możemy upiec też z nadzieniem.
Bułeczki pięknie pachniały w całym domu,ciężko powstrzymać się aby nie sięgnąć po następna.
Dzisiaj były na kolacje ze szklaneczką kakao.
Dziękuję za przepis i polecam bułeczki szybko się robią i niestety szybko znikają ?
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały ?
U nas dzisiaj zagościły maślane bułeczki? Pięknie pachną i są przepyszne ? Tylko u nas czas pieczenia wyniósł 18 minut, przy temp. 200 st. góra-dół?
Marta być może ten czas pieczenia zależy też od piekarnika, tego czy był rozgrzany, wielkości bułeczek. Cieszę się, że bułeczki się udały, bo wyglądają pięknie ?
Super przepis! Bardzo szybko się przygotowuje bułeczki. Przy pieczeniu góra dół około 20 minut w piekarniku. Zrobiłam trochę większe bułeczki i wyszło 9 sztuk.
Sylwia jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Pyszne bułeczki. Polecamy.
Pięknie wyszły ? Cieszę się, że smakowały.
Świetny przepis!
Bułeczki wychodzą pachnące, puszyste i naprawdę bardzo dobre ?
Zaakceptowane i pochwalone przez moją mamę – specjalistkę od ciasta drożdżowego! ?
Twój komentarz
Szosanna bardzo mi miło 🙂
Mam I ja! Przepyszne !
Magda pysznie się prezentują ?
Pyszne buleczki maślane . Polecam przepis
Daria cieszę się, że smakowały 😀