Drożdżowe ślimaczki z makiem

Zbliża się 11 listopada czyli święto świętego Marcina. Z tej okazji w całej Polsce zajadamy się rogalami z białym makiem. Jeśli jednak nie masz białego maku, bo nie łatwo go kupić stacjonarnie, to upiecz coś z makiem niebieskim. Polecam Ci mój nowy przepis czyli drożdżowe ślimaczki z masą makową i lukrem. Są przepyszne!

Ja przygotowałam do nich domową masę makową, ale jeśli chcesz, użyj gotowej.

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Więcej drożdżowych wypieków z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione masą makową i słodkim lukrem. Te bułeczki są idealne na zimowy deser.

Drożdżowe ślimaczki z makiem

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • MASA MAKOWA:
  • 200g maku,
  • 25g miękkiego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 50g miodu,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 25g rodzynek,
  • 25g suszonej żurawiny,
  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • 15-18 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Jeśli nie chcesz przygotowywać domowej masy makowej to śmiało użyj tej z puszki.

MASA MAKOWA: Mak umieszczamy w misce. Zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Można mak zalać wieczorem i zostawić na noc na blacie. Następnie mak odcedzamy na sicie lub gazie odciskając nadmiar wody.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy. Żurawinę drobniej siekamy. Zmielony mak łączymy z cukrem wanilinowym, masłem i miodem. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia. Następnie dodajemy żurawinę, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy i jajko. Mieszamy do dobrego połączenia. Masa powinna być wilgotna. Jeśli nie to dokładamy do niej 1 białko. Masa makowa na drożdżówki jest gotowa. Odstawiamy ją na bok.

Przygotowanie masy makowej.

Przygotowanie masy makowej.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu.

Przygotowanie rozczynu.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Drożdżowe ślimaczki z makiem - przygotowanie

Drożdżowe ślimaczki z makiem - przygotowanie

* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Jeśli przygotujesz drożdżowe ślimaczki z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Idźcie i róbcie!! U mnie z makiem z puszki, ale tak samo pycha!! ( Na tą ilość ciasta, wykorzystałam pół puszki 850gramiwej)

    • cukiereczek

      Pięknie wyszły 😍

  2. Bardzo polecam, bułeczki przepyszne!❤️
    I oczywiście upatrzone są już kolejne przepisy😍

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️

  3. Polecam 😊 pięknie wyglądają, są pyszne i zawsze wychodzą 😃🥰

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️

Zostaw odpowiedź