Chleb owsiankowy

Płatki owsiane pozytywnie działają na naszą cerę, są źródłem zdrowego błonnika (sprawiają, że długo czujemy się syci i utrzymujemy stałą wagę), są źródłem magnezu i bogactwa minerałów. Płatki owsiane najczęściej spotykamy w owsiance, plackach czy ciasteczkach. Proponuję wykorzystać je także do przygotowania domowego pieczywa. Sekret chleba owsiankowego polega na przygotowaniu owsianki na wodzie, połączeniu jej z drożdżami i wyrobieniu gęstego ciasta z mąką. Ciasto jest klejące i geste więc najlepiej wyrobić je przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.  Chlebek po upieczeniu jest mięciutki, sprężysty, z chrupiącą skórką.

Chleb owsiankowy

Chleb owsiankowy

SKŁADNIKI (2 bochenki):

  • 150g drobnych płatków owsianych,

  • 450g wrzącej wody,

  • 30g masła,

  • 2 łyżeczki soli,

  • 1 i ½ łyżki miodu (30g),

  • 175ml mleka,

  • 500g mąki,

  • 15g świeżych drożdży,

  • POSYPKA:

  • 1 łyżka płatków owsianych,

  • 1 łyżka sezamu

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy szczyptę cukru oraz 4 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie płatki umieszczamy w misie miksera. Zalewamy je gorącą wodą, dodajemy masło, sól i miód. Mieszamy wszystkie składniki aż do połączenia i rozpuszczenia. Tak przygotowaną owsiankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i masę wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa będzie bardzo klejąca więc najlepiej posłużyć się przy jej wyrabianiu właśnie mikserem. Masę wyrabiamy 20 minut. Następnie przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 1h). Powinna podwoić swoją objętość.




Dwie małe keksówki (o wymiarach 20x11cm) lub jedną długą wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto mieszamy, aby je odgazować i wykładamy do foremek. Wierzch chleba wyrównujemy wilgotną dłonią i posypujemy go 1 łyżką płatków owsianych i 1 łyżka sezamu. Chleb przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 50-60 minut. Chleb będzie gotowy, gdy będzie wydawał głuchy odgłos po stuknięciu w jego wierzch.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Zamiast świeżych drożdży możemy użyć drożdży instant. Należy ich wziąć wówczas 4g. Mieszamy je z mąką, nie ma wówczas konieczności robienia rozczynu.

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

4 komentarzy

  1. pyszny chlebuś:) wspaniale wyrósł 🙂

  2. Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo. Bardzo często piekę bułeczki lub chlebek. Ten wygląda bardzo smakowicie więc na pewno wypróbuję przepis 🙂

  3. Świetny przepis, mój pierwszy chleb i wyszedł genialny 😀

    20180411_115829

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda, wygląda pysznie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij