Owsiane placuszki bananowe

Tymi placuszkami pierwszy raz poczęstowała mnie moja siostra Justyna. Zaskoczyło mnie, że są tak słodkie, a nie zawierają cukru. Placki są lekkie i sycące, zdrowe, dietetyczne, smażone bez tłuszczu. Jak to mówi moja siostra - zawierają przede wszystkim zdrowe węglowodany więc warto je zjeść na śniadanie - będziemy długo syci. Placki najlepiej smakują ciepłe, dobrze się też odgrzewają. Polecam 🙂




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 banany,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Szczypta cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy jajko, mąkę, cynamon i sodę i dokładnie mieszamy. Banany obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki (bądź rozgniatamy widelcem) i dodajemy do reszty składników i mieszamy do połączenia. Patelnie mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Nakładamy po łyżce ciasta i rozpłaszczamy formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki smażymy bez tłuszczu (na patelni teflonowej). Podajemy z miodem bądź jogurtem naturalnym lub zjadamy same.

Życzę smacznego 🙂


Uwaga:

1) Płatki możemy moczyć w mleku nawet 2 godziny.

2) Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste to dodajemy 3 łyżki mleka bądź wody.

3) Mąkę możemy użyć pszenną, kukurydzianą bądź inną.

4) Całe danie zawiera około 1130kcal. W tym:

  • węglowodany – 210g,
  • białko – 38g,
  • tłuszcz – 20g,
  • błonnik - 15g.

Proponuję podanie placków na śniadanie - dwóch porcji po około 565kcal.

Proponuję podanie placków na lunch do pracy/szkoły - trzech porcji po około 375kcal.

2 komentarzy

  1. Kolejny przepis, który muszę wypróbować. Znalazłam Cię przez przypadek i przepadłam! 😀

    • cukiereczek cukiereczek

      Cyanna bardzo mi miło 🙂 Zapraszam w takim razie częściej 😀

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij