Płatki owsiane pozytywnie działają na naszą cerę, są źródłem zdrowego błonnika (sprawiają, że długo czujemy się syci i utrzymujemy stałą wagę), są źródłem magnezu i bogactwa minerałów. Płatki owsiane najczęściej spotykamy w owsiance, plackach czy ciasteczkach. Proponuję wykorzystać je także do przygotowania domowego pieczywa. Sekret chleba owsiankowego polega na przygotowaniu owsianki na wodzie, połączeniu jej z drożdżami i wyrobieniu gęstego ciasta z mąką. Ciasto jest klejące i geste więc najlepiej wyrobić je przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Chlebek po upieczeniu jest mięciutki, sprężysty, z chrupiącą skórką.
SKŁADNIKI (2 bochenki):
-
150g drobnych płatków owsianych,
-
450g wrzącej wody,
-
30g masła,
-
2 łyżeczki soli,
-
1 i ½ łyżki miodu (30g),
-
175ml mleka,
-
500g mąki,
-
15g świeżych drożdży,
-
POSYPKA:
-
1 łyżka płatków owsianych,
-
1 łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy szczyptę cukru oraz 4 łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie płatki umieszczamy w misie miksera. Zalewamy je gorącą wodą, dodajemy masło, sól i miód. Mieszamy wszystkie składniki aż do połączenia i rozpuszczenia. Tak przygotowaną owsiankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i masę wyrabiamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa będzie bardzo klejąca więc najlepiej posłużyć się przy jej wyrabianiu właśnie mikserem. Masę wyrabiamy 20 minut. Następnie przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 1h). Powinna podwoić swoją objętość.
Dwie małe keksówki (o wymiarach 20x11cm) lub jedną długą wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto mieszamy, aby je odgazować i wykładamy do foremek. Wierzch chleba wyrównujemy wilgotną dłonią i posypujemy go 1 łyżką płatków owsianych i 1 łyżka sezamu. Chleb przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 50-60 minut. Chleb będzie gotowy, gdy będzie wydawał głuchy odgłos po stuknięciu w jego wierzch.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Zamiast świeżych drożdży możemy użyć drożdży instant. Należy ich wziąć wówczas 4g. Mieszamy je z mąką, nie ma wówczas konieczności robienia rozczynu.
pyszny chlebuś:) wspaniale wyrósł 🙂
Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo. Bardzo często piekę bułeczki lub chlebek. Ten wygląda bardzo smakowicie więc na pewno wypróbuję przepis 🙂
Chleb wyszedł bardzo smaczny, świetnie się kroi i nie kruszy, polecam mocno ?
Teresa2777 cieszę się bardzo, że smakował 🙂
Świetny przepis, mój pierwszy chleb i wyszedł genialny 😀
Magda, wygląda pysznie 🙂