Bułeczki pistacjowe serca

Walentynki już za rogiem więc nie mogło na moim blogu zabraknąć słodkiej propozycji dla zakochanych.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Walentynki.

Bułeczki pistacjowe serca to puchate, maślane bułeczki z ciasta drożdżowego. Są posmarowane gotowym słodkim kremem pistacjowym. Następnie zwinięte jak naleśniki, złożone i rozcięte. Wydają się trudne, ale tak naprawdę są dość proste do przygotowania. Z instrukcją zdjęciową krok po kroku poradzicie sobie bez problemu.

Bułeczki pistacjowe serca

Bułeczki pistacjowe serca

Bułeczki są obłędne! Zniknęły wszystkie jednego dnia. Już myślę, aby upiec kolejną partię. A właśnie...nie martwcie się jeśli nie macie kremu pistacjowego. Jako nadzienia możecie użyć nutelli, kremu Lotus, marmolady, gęstej konfitury czy twarogu. Opcji jest mnóstwo.

Bułeczki z kremem pistacjowym

Bułeczki z kremem pistacjowym

Więcej przepisów na zawijasy z ciasta drożdżowego

Bułeczki pistacjowe serca

Bułeczki pistacjowe serca

Mięciutkie i puszyste ciasto,słodkie nadzienie o smaku pistacji i białej czekolady - a całość zwinięta na kształt serca. Te bułeczki są przepyszne i przepiękne!

Bułeczki pistacjowe serca

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
  • 2 i 1/2 łyżki cukru (35-40g),
  • 160ml szklanki mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • około 175g kremu pistacjowego,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na bułeczki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na bułeczki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 75g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło. Smarujemy około 1 łyżką kremu pistacjowego zostawiając mały margines z jednej strony. Następnie zwijamy tak jak naleśnika.

Bułeczki pistacjowe serca - przygotowanie

Bułeczki pistacjowe serca - przygotowanie

Powstałego naleśnika składamy na pół. Następnie ostrym nożem rozcinamy ciasto zostawiając około 2 cm nie przecięte. Rękoma rozchylamy przecięte ciasto na boki kształtując serce.

Bułeczki pistacjowe serca - przygotowanie

Bułeczki pistacjowe serca - przygotowanie

Bułeczki serca odkładamy na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Bułeczki pistacjowe serca - przed i po upieczeniu

Bułeczki pistacjowe serca - przed i po upieczeniu

Następnie bułki serca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem tuż przed pieczeniem.

Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!

Bułeczki pistacjowe serca

Bułeczki pistacjowe serca

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Jeśli przygotujesz bułeczki pistacjowe serca to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź