Walentynki już za rogiem więc nie mogło na moim blogu zabraknąć słodkiej propozycji dla zakochanych.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Walentynki.
Bułeczki pistacjowe serca to puchate, maślane bułeczki z ciasta drożdżowego. Są posmarowane gotowym słodkim kremem pistacjowym. Następnie zwinięte jak naleśniki, złożone i rozcięte. Wydają się trudne, ale tak naprawdę są dość proste do przygotowania. Z instrukcją zdjęciową krok po kroku poradzicie sobie bez problemu.
Bułeczki są obłędne! Zniknęły wszystkie jednego dnia. Już myślę, aby upiec kolejną partię. A właśnie...nie martwcie się jeśli nie macie kremu pistacjowego. Jako nadzienia możecie użyć nutelli, kremu Lotus, marmolady, gęstej konfitury czy twarogu. Opcji jest mnóstwo.
Więcej przepisów na zawijasy z ciasta drożdżowego
- Drożdżowa gwiazda z serem, budyniem i rodzynkami
- Słodkie bułeczki z Majorki
- Drożdżowe serce z nutellą
- Bułeczki cynamonowe różyczki
Mięciutkie i puszyste ciasto,słodkie nadzienie o smaku pistacji i białej czekolady - a całość zwinięta na kształt serca. Te bułeczki są przepyszne i przepiękne!
Bułeczki pistacjowe serca
SKŁADNIKI (9 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 2 i 1/2 łyżki cukru (35-40g),
- 160ml szklanki mleka,
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- około 175g kremu pistacjowego,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 75g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło. Smarujemy około 1 łyżką kremu pistacjowego zostawiając mały margines z jednej strony. Następnie zwijamy tak jak naleśnika.
Powstałego naleśnika składamy na pół. Następnie ostrym nożem rozcinamy ciasto zostawiając około 2 cm nie przecięte. Rękoma rozchylamy przecięte ciasto na boki kształtując serce.
Bułeczki serca odkładamy na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Następnie bułki serca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem tuż przed pieczeniem.
Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!