Pączki z mango i kokosem

Do Tłustego Czwartku jeszcze troszkę czasu zostało, ale mnie naszła chęć na pączki. Gdy za oknem jest ponura jesień i temperatura jest niska od razu mam większą ochotę na smażenie racuchów, pączków i faworków. W "Weekendowej Cukierence" polecam dziś egzotyczne pączki, które łączą w sobie smak mango i kokosa. Pączki wychodzą lekkie, puszyste, mięciutkie, po prostu pyszne. Ich dopełnieniem jest krem z mango i kokosowa "czapa". Krem z mango to krem przygotowany na wzór znanego angielskiego kremu lemon curd, z tą różnicą, że cytryny zastępujemy mango. A mango plus kokos to idealne połączenie smakowe. Przekonałam się o tym przygotowując m.in.:

Jeśli smażycie pączki poraz pierwszy to zapraszam Was do TEGO wpisu, w którym dokładnie opisałam tajniki przygotowania pączków idealnych.

Pączki z mango i kokosem

Pączki z mango i kokosem

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 550g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki cukru (70g),
  • 80g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 2/3 porcji kremu z mango,
  • 400g śmietany kremówki lub śmietanki kokosowej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Wiórki kokosowe,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki zostawiamy do napuszenia

Pączki zostawiamy do napuszenia

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Smażenie pączków

Smażenie pączków

Pączki studzimy na kratce. Krem z mango przekładamy do szprycy i nadziewamy nim każdego pączka.

Krem z mango (mango curd)

Krem z mango (mango curd)

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy ją na wierzch pączka tworząc czapę. Wierzch pączka posypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórki możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby się zarumieniły.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.

2) Można użyć 14g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.

Pączki z mango i kokosem

Pączki z mango i kokosem





4 komentarzy

  1. A skąd wziąć krem mango?

  2. Dziękuję! ? wypróbuję ten przepis na pewno na tłusty czwartek ? pozdrawiam

    • cukiereczek

      Czekam na informacje jak smakowały ? Powodzenia ❤️

Zostaw odpowiedź