Środek zimy, a ja piekę drożdżówki z owocami lata. Taki orzeźwiający, letni smaczek jest super, gdy za oknem -10 stopni 🙂 Nasza zamrażarka skrywa jeszcze spore zapasy porzeczek, malin i wiśni. Smakujemy lato cały rok.
Ale wróćmy do drożdżówek, przepysznych drożdżówek. Takiej bułeczce nikt się nie oprze. Mięciutkie i puszyste ciasto, słodko-kwaśne nadzienie z migdałową nutą i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na wypieki z czerwoną porzeczką.
Latem przygotowuje pyszne maślane ciasto z porzeczkami i marcepanem. Pomyślałam więc, że smak ten odtworzę w drożdżowych bułeczkach. Marcepan bardzo lubi się z kwaśnymi owocami czyli z czerwoną porzeczką, wiśniami, żurawiną, a także z rabarbarem (który jest warzywem).
Więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki z jagodami
- Drożdżówki serowo-budyniowe
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Drożdżówki z jabłkami
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste, słodko-kwaśne, migdałowe nadzienie i chrupiąca maślana kruszonka. Pyszne są te bułeczki, spróbujcie.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 220g czerwonych porzeczek,
- 50g cukru,
- 100g masy marcepanowej,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Marcepan ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Tuż przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy ze sobą marcepan, cukier i czerwoną porzeczkę. Takim nadzieniem wypełniamy wgłębienia drożdżówek.
Nie mieszamy wcześniej, by porzeczki nie puściły soku. Jeśli używamy porzeczek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
* Masę marcepanową kupuję w Lidlu w okresie świątecznym lub zamawiam na Allegro.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania drożdżówek.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję nadzienia porzeczkowego.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!