Smak lata zawinięty w drożdżową bułeczkę. Zapraszam na znakomite ślimaczki wypełnione budyniem i czerwonymi porzeczkami. Zachwycą osoby lubiące słodko-kwaśne smaki. Często i dużo przygotowuje wypieków z porzeczkami, bo zarówno u mamy, jak i u teścia, mamy całkiem sporo krzaczków tych owoców. Ciasto na ślimaczki to ciasto, które znacie już z bułeczek serowych (TUTAJ przepis). Jest fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Bułki wychodzą z niego lekkie i puszyste. Aby przełamać ten kwaśny smak porzeczek ślimaczki polałam lukrem.
Piekłam je ostanio z Wami na żywo na moim Instagramie. Wówczas użyłam drożdży suszonych. Najczęściej przygotowuje je ze świeżych drożdży. Ale z suszonymi też wychodzi super. Przeczytajcie w uwagach ile dać drożdży suszonych.
Składniki na drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami
Aby przygotować bułeczki potrzebujesz:
- drożdże - mogą być świeże lub suszone,
- cukier i cukier wanilinowy - używamy go do ciasta oraz do posłodzenia budyniu.
- mąkę pszenną
- jajka - 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
- mleko - używamy go do ciasta i do przygotowania budyniu.
- masło - rozpuszczamy je i dodajemy do ciasta drożdżowego,
- budyń - 1 opakowanie budyniu w proszku. Najbardziej lubię w wypiekach używać budyniu śmietankowego. Budyń przygotowujemy gęstszy, na 400ml mleka.
- czerwoną porzeczkę - pamiętaj, aby wcześniej ją umyć i dokładnie osuszyć.
Jak przygotować drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami?
Przygotowanie drożdżowych ślimaczków jest proste, ale pracochłonne. Ponieważ jest to ciasto drożdżowe to potrzebuje czasu na wyrastanie.
- Przygotuj rozczyn - do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj odrobinę mąki, cukru i wymieszaj. Odstaw na kwadrans do podrośnięcia.
- Wyrób ciasto - podrośnięty rozczyn połącz z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą mąki. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je do podrośnięcia.
- Ugotuj budyń.
- Ciasto rozwałkuj, posmaruj budyniem, posyp porzeczkami i zwiń w roladę. Następnie potnij na 2-3cm kawałki. Bułki ułóż na blaszce i odstaw do napuszenia.
- Upiecz bułki - tuż przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Przygotuj lukier i polej nim wystudzone bułki.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Więcej przepisów na bułeczki ślimaczki
- Ślimaczki z budyniem kokosowym i marakują
- Cinnamon rolls
- Ślimaczki z malinami i białą czekoladą
- Pan de Mallorca
Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem, z kwaśnymi porzeczkami i słodkim lukrem. Te bułeczki są idealne na śniadanie czy letni podwieczorek.
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- BUDYŃ:
- 400ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 50g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 300g czerwonej porzeczki,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 15-18 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę porzeczek. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂
*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Polecam te drożdżówki! Są pyszne – idealnie słodko-kwaśne i mięciutkie.
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉
Pyszne, szybkie i piękne…. U mnie z borówką ?
Twój komentarz
Jak pięknie zwinięte! Pysznie się prezentują 🙂
Pyszne..
Pięknie wyszły ?
Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wyborny, polecam.??
Wyglądają wyśmienicie ♥️
Są mega pyszne, wszystkim smakują 🥰❤️
Bardzo się cieszę ♥️
Przepyszne! ❤️
Ślicznie dziękuję ♥️
Dzień dobry czy można dać mrożone porzeczki?
Tak.
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką polane lukrem to jakaś petarda!. Bułeczki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam :-).
Bardzo dziękuję ♥️