Drożdżówki twarogowe to można powiedzieć fit wersja drożdżówek. Zamiast dużej ilości masła w cieście wykorzystujemy twaróg. Dzięki tej zamianie bułeczki są bogatsze w białko i mniej kaloryczne. Bułeczki przygotowujemy z proszkiem do pieczenia. Nie używamy drożdży. Nie musimy czekać więc na wyrastanie. Po zrobieniu ciasta od razu przechodzimy do formowania bułek. Oczywiście w tym przepisie możecie zastąpić ksylitol cukrem, a mąkę pszenną - mąką orkiszową czy pełnoziarnistą.
Do bułeczek użyłam jagód mrożonych. Nie rozmrażałam ich wcześniej. Sprawdzą się tu każde inne owoce: czy to truskawki, morele, jabłka. Możecie je upiec bez kruszonki. Zamiast owoców można dać ugotowany budyń. Dla mnie te bułeczki są super opcją na zdrowsze, słodkie drugie śniadanie. Bułeczki nie są co prawda tak puszyste jak bułki na drożdżach, ale są smacznym urozmaiceniem.
Więcej przepisów z twarogiem

FIT jagodzianki czyli bułeczki twarogowe z jagodami
To bułeczki, które nie muszą wyrastać. Zrobisz je szybko. Jagody możesz wymienić na dowolne owoce np. truskawki, morele.
Drożdżówki twarogowe z jagodami
Składniki (5 sztuk):
- CIASTO:
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru (15g),
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej (160g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- KRUSZONKA:
- 25g masła,
- 35g ksylitolu (lub cukru),
- 35g mąki pszennej,
- DODATKOWO:
- około 150g jagód
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Do miski wkładamy mąkę pszenną i ksylitol. Mieszamy. Dodajemy pokrojone, zimne masło i rozcieramy między palcami do powstania kruszonki. Na czas przygotowania bułek kruszonkę możemy schować do lodówki.
CIASTO: Do miski wkładamy twaróg i dodajemy ksylitol. Rozgniatamy razem chwilkę widelcem. Następnie dodajemy jajka, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące. Dzielimy je na 5 równych części (po około 106g) i formujemy 5 okrągłych bułeczek. Dnem szklanki lub palcami robimy w bułeczkach wgłębienie w środku. Do wgłębienia wkładamy porcje jagód. Wierzch posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół.
1 bułeczka zawiera około 297kcal.w tym:
- węglowodany – 44g,
- białko – 15g,
- tłuszcz – 9g,
Omlet proponuję podać na śniadanie lub drugie śniadanie.
* Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.

FIT jagodzianki czyli bułeczki twarogowe z jagodami