Uwielbiamy owocowe kompoty. Co prawda rabarbar to warzywo, ale kompot z niego wychodzi pyszny, orzeźwiający, słodko-kwaśny. Jego przygotowanie to dosłownie chwilka. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno. Polecam na upały! 😀
SKŁADNIKI:
- 400g obranego rabarbaru (około 6 łodyg),
- 1/3 – 1/2 szklanki cukru,
- 7-8 szklanek wody,
- 3 goździki,
- ½ laski cynamonu,
- Ewentualnie 1-2 łyżki soku z limonki/cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Umyty rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z cynamonem i goździkami. Dodajemy cukier i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy rabarbar. Kompot zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Kompot wyłączamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przecedzamy go przez sitko. Sprawdzamy słodkość i dodajemy ewentualnie odrobinę cukru lub soku z limonki/cytryny.
Życzę smacznego 🙂
wczoraj byl u nas taki kompocik, dalam troszke wiecej cukru,pyszny :))
Bardzo mi miło 🙂