Bardzo fajny i zdrowy koktajl w zielonym kolorze. Nie trzeba go dosładzać, bo dzięki kiwi i bananowi jest odpowiednio słodki. Wszystkie składniki po prostu umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy ze sobą. Moje dzieci go uwielbiają. Smak szpinaku jest niewyczuwalny, daje tylko kolor.
Koktajl podajemy od razu po przygotowaniu. Nie przechowujemy go dłużej, bo może zrobić się później gorzki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 30g świeżego szpinaku,
- ½ szklanki soku jabłkowego 100%,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
PRZYGOTOWANIE:
Banana i kiwi obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do uzyskania kremowego koktajlu. Podajemy od razu po przygotowaniu. Życzę smacznego 🙂
Najbardziej gładki koktajl uzyskamy używając blendera kielichowego. Niestety, ale blenderem ręcznym nie będzie on tak gładki - będą widoczne kawałki szpinaku.
Uwaga:
1) Koktajl zawiera około 350kcal. W tym:
- węglowodany – 74g,
- białko – 10g,
- tłuszcz – 4g,
- błonnik – 7g.
2) Proponuję podanie dwóch porcji.
3) Jedna porcja będzie zawierała około 175kcal, w tym:
- węglowodany – 37g,
- białko – 4,91g,
- tłuszcz – 1,95g,
- błonnik – 73,63g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie.